Specialisaties

Reumatische voet

De voeten van reumapatiënten vragen extra zorg. Hun voeten zijn meer kwetsbaar en gevoeliger dan de voeten van gezonde mensen.

De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en standveranderingen.

Vergoeding

Omdat ik in het bezit ben van de aantekening “Reumatische voet” kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van (een deel van) de behandelingskosten. Informeer van te voren bij uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie, klik hier.

Diabetische voet

Diabetes mellitus is een stofwisselingsstoornis ten gevolge van een tekort aan of geen insuline aanmaak in de alvleesklier.

Voorwaarden voor gezonde voeten zijn een goede doorbloeding en een goed functionerend zenuwstelsel. Goede doorbloeding zorgt voor de nodige zuurstof en voedingsstoffen. Een goed functionerend zenuwstelsel registreert o.a. pijn waardoor verwondingen voorkomen of opgemerkt worden. Diabetes kan leiden tot beschadiging van zowel de doorbloeding als de zenuwvoorziening (neuropathie) van de voeten. Door slecht genezende wondjes is er meer kans op een infectie aan de voet.

Als u diabetes heeft, is raadzaam om enkele malen per jaar naar een pedicure te gaan die aangesloten is bij ProVoet en de aantekening ‘Diabetische Voet’ heeft. Ook als u geen voetklachten heeft! Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure.

Vergoeding

Omdat ik in het bezit ben van de aantekening “Diabetische Voet” kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten. Voor meer informatie, klik hier.

Orthesiologie

Onder orthesiologie verstaat men de techniek die dient voor het ontlasten van diverse drukplekken, met name aan en tussen de tenen, en het reguleren van de teenstand.

Een orthese of teenstukje wordt (direct op de voet) gemaakt van siliconen. Hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen. Ortheses kunnen een scheefgroeiende teen of een hamerteen ‘strekken’ of in andere zin corrigeren, mits de gewrichtjes in de teen nog soepel zijn. Een orthese draag je alleen met de schoenen aan, zodat hij goed blijft zitten. In sommige gevallen is een combinatie met andere hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld een zooltje om de voorvoet te ondersteunen.

Ortheses kunnen een beschermende functie hebben, voor bijvoorbeeld ontstekingen, pijnlijke knobbels of likdoorns. Een likdoorn ontstaat op huidplekjes die onder druk staan of tegen elkaar aan schuren. Tussen tenen die tegen elkaar schuren of over elkaar heen liggen (ruitertenen) kunnen zich zachte likdoorns vormen.

Vaak zijn verkeerde schoenen, een afwijkende voetstand of een hamerteen de oorzaak. Goed passende, ruime schoenen kunnen al veel verlichting bieden. Bij ernstige of hardnekkige likdoorns kan een zachte orthese bescherming bieden.

Antidruktechniek

Antidruk-techniek is een techniek die wordt toegepast om pijnklachten direct te verminderen of om een wond drukvrij te leggen.

Pijnlijke drukpunten op of onder de voeten en/of tenen kunnen tijdelijk drukvrij gelegd worden zoals bij eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, hielspoor, hallux valgus (hier onstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen), exostoses, bijvoorbeeld een haglundse exostose (is een botuitsteeksel dat ontstaat als uitsteeksel van normale botten. Door druk op een bot kan ter plaatse van die druk het bot verdikken en een uitsteeksel vormen. Bij druk op het hielbeen aan de achterzijde bij de aanhechting van de achillespees noemt met dit haglundse exostose).

Drukplekken kunnen pijn veroorzaken door bijvoorbeeld een ontsteking van binnenuit of pijn die van buitenaf veroorzaakt wordt ontstaat vaak door de schoenen. Er kunnen verschillende middelen gebruikt worden om pijnlijke plaatsen te verzachten en om een lichte correctie toe te passen, zoals onder andere door het gebruik van vilt, fleecyweb of foam. Hiermee ontlast men de pijnlijke plek waardoor de plek rust krijgt en beter kan herstellen.

Antidruk-techniek is een tijdelijke oplossing, bij eventueel aanhoudende klachten kunt u worden doorverwezen naar een ats of podotherapeut.

Nagelregulatie

Ingroeiende nagels zijn een veel voorkomend probleem. Dit probleem openbaart zich meestal aan een (of beide) grote teennagels, wanneer deze door de huid het vlees ingroeien. Dit geeft vaak een ontstekingsreactie in de hoek waar de nagel zit. Nagelregulatie richt zich op het verhinderen en verhelpen van dit probleem zonder chirurgische ingreep.

Nagelregulatie wordt uitgevoerd dmv plaatsing van een beugel; de nagelbeugeltechniek. De diverse beugels verschillen van vorm en materiaal. Ze hebben dan ook elke hun specifieke voor- en nadelen. De keuze voor een bepaalde beugels is mede afhandelijk van de conditie van de klant en de nagel. Controle is noodzakelijk; de beugel wordt net zo lang herplaatst tot de nagel een functionele vorm heeft en niet meer kan ingroeien. De nagelbeugeltechniek wordt allen toegepast door pedicures die zich hierin hebben gespecialiseerd of door podotherapeuten.

Openingstijden

Behandeling volgens afspraak.ProVoet
Copyright © 2014-2023 Pedicurepraktijk de Gezonde Voet Emmen | Powered by TVG|CMS